Cover Picture: Denisa Mailat (Super Deni) At her first appearance as a senior at a National Championship, Deni won all the gold medals at stake, all-around gold and all the 4 apparatus finals! |
Articol scris pentru „Sportul Băcăuan”
DOBRO? DOBROEȘTI!
Campionatul național de gimnastică ritmică - junioare și senioare
În liniștea primelor ore ale unei tihnite zile de toamnă, în cocheta comună ilfoveană Dobroești, ascunsă după blocurile celebrului cartier bucureștean Panteliomon, are loc un „desant” pașnic de prințese echipate multicolor. Sunt participantele la Campionatul Național de junioare și senioare la gimnastică ritmică, găzduit în moderna sală a sporturilor „Unirea” din localitate în perioada 28-30 seprembrie 2018. Iau parte 22 de junioare și 9 senioare, venite de la cluburi din învecinatul „megalopolis” dâmbovițean, dar și din Ploiești, Iași, Arad, Baia Mare, Reșița, Târgu Mureș, Bistrița, Timișoara și Oradea. Însoțite de antrenoare, iar, în cazul gimnastelor de la Iași, de unicul antrenor bărbat de gimnastică ritmică din România, profesorul Constantin Radu, multe dintre gimnaste sunt urmate și de părinți, veniți să își vadă copila concurând la cel mai important eveniment anual al acestui sport.
Concursul cuprinde o întrecere la individual compus, câte două obiecte în fiecare din primele 2 zile, ultima zi fiind rezervată finalelor pe obiecte. La junioare există și întrecere pe echipe, fiind 4 cluburi care au înscris cel puțin 3 sportive în concurs.
Punctul central de interes îl reprezintă întrecerea senioarelor unde, în absența Anei Luiza Filiorianu, accidentată, se anticipează un duel echilibrat între Andreea Verdeș de la CSS Unirea Iași, deja senioară cu experiență, aflată în al treilea an de seniorat, și mai tânăra sa contracandidată Denisa Mailat de la CSA Steaua București, aflată în primul ei an la senioare, fără a fi excluse din duelul fruntașelor Sonia Ichim de la CSM Arad și Alice David de la CSA Steaua București. De menționat că Andreea și Denisa au reprezentat România la Campionatul Mondial de gimnastică ritmică de la Sofia, desfășurat cu puțină vreme înaintea naționalelor, competiție unde, în mod oarecum surprinzător, deși mai tânără, Denisa s-a clasat superior Andreei (locul 38, față de locul 51), într-un concurs dominat autoritar, dar nesurprinzător, de Rusia.
La junioare, se anticipează tot un duel strâns, principalele protagoniste anunțându-se a fi cele două ploieștence, Denisa Stoian și Miruna Ciocîrlan de la CSM Ploiești (prima fiind, de altfel, selectată să reprezinte România la Olimpiada Tineretului de la Buenos Aires, ce avea să să desfășoare la o săpămână după naționale) și Laura Aniței de la CSS Unirea Iași, așteptări de evoluții frumoase fiind și de la Alenia Biringer de la CSM Arad sau Larisa Ristea de la CSS Reșița, sportive cu realizări deosebite la nivel de prejunioare.
Și iată că începe concursul, în prezența doamnei Irina Deleanu, președinta federației noastre de specialitate, în România aceasta fiind, în mod original, distinctă de federația de gimnastică în ansamblu, astfel cum este pe plan mondial, precum și a doamnei Doina Stăiculescu, singura medaliată olimpică (argint) a țării noastre la Olimpiada de la Los Angeles din 1984 (e drept, în condițiile în care Uniunea Sovietică a boicotat aceea ediție).
La junioare, concursul individual compus merge „ceas” pentru Laura Aniței. Micuța ieșeancă, ce odinioară obișnuia să execute salutul militar pe podiumul de premiere, podium cu care este „prietenă” de foarte mulți ani, se impune după cele 4 obiecte în fața ploieștencelor, argintul revenind Mirunei Ciocîrlan, iar bronzul „argentiniencei” Denisa Stoian. Pe locul 4, Alenia Biringer, iar Larisa Ristea pe 6, locul 5 fiind adjudecat de surprinzătoarea Gabriela Constantin de la CSM Ploiești. În concursul pe echipe junioare, de altfel, CSM Ploiești iese pe primul loc.
La senioare, asistăm la un veritabil regal de gimnastică ritmică oferit de Denisa Mailat, sportiva „crescută” la Olimpia București de doamna Maria Gârbă, actualmente la CSA Steaua București sub îndrumarea aceleiași antrenoare, evoluând cu o determinare și siguranță fantastice, care nu i-au lăsat Andreei Verdeș nici o altă șansă decât aceea de a lua argintul la individual compus. Pe locul 3 se clasează Sonia Ichim, iar pe 4 Alice David.
În ultima zi, evoluează în finalele pe obiecte primele 8 gimnaste notate la fiecare dintre obiecte în cadrul concursului individual compus.
La junioare, ploieștencele reușesc să își ia revanșa în fața ieșencei, împărțindu-și „frățește” medaliile de aur, câte 2 fiecare, Laura Aniței fiind totuși pe podium la fiecare obiect și obținând încă două medalii de argint și două de bronz, alături de aurul de la individual compus. De la anul, Denisa Stoian trece la senioare, iar duelul dintre Laura Aniței și Miruna Ciocîrlan e de așteptat să continue. Anticipăm că la acest duel sportiv va participa și Alenia Biringer, sportivă multipă campioană la prejunioare, care, acum la naționale, în primul ei an de juniorat a obținut pe lângă locul 4 la individual compus, alte trei clasări pe locul 4 în finalele pe obiecte. Larisa Ristea este o prezență specială pe covorul de concurs, impresionează prin grație și muzicalitate, numai ratările cu obiectele privând-o de o clasare superioară față de cea obținută acum la naționale (după locul 6 la individual compus, a mai obținut un loc 5, două locuri 6 și un loc 8 în finalele pe obiecte).
În finalele pe obiecte de la senioare, Denisa Mailat ne arată în continuare un spirit de concurs fenomenal, câștigând toate finalele pe obiecte! Este, cu adevărat, „Super Deni”, așa cum, mai în glumă, mai în serios, o „alintă”, mai nou, chiar și președinta federației. Andreea Verdeș își mai adaugă la zestrea de medalii două arginturi și un bronz, Sonia Ichim cucerește, la rândul ei, tot 2 arginturi și un bronz, iar Alice David reușește și ea obținerea a două medalii de bronz. Aceste patru sportive au obținut toate medaliile pus în joc, diferența dintre ele și restul senioarelor actuale fiind categorică. Pe ansamblu, supremația Denisei Mailat la senioare, în primul ei an de seniorat, a fost impresionantă. „Super Deni” are toate „incredientele” necesare să ajungă în 2020 de pe actualul loc 38 de la Campionatul Mondial în primele 24 gimnaste ritmice ale lumii și să asigure prezența României în concursul de gimnastică ritmică de la Olimpiada de la Tokio, la o a doua ediție consecutivă, după participarea Anei Luiza Filiorianu de la Rio de Janeiro. Punctajul său la „all-around” din acest an de la naționale (70,250) este apropiat celui obținut de „Lizi” în anul olimpic 2016 tot la naționale (72,167).
Dar până la Tokio o revedem pe „Super Deni”, împreună cu primele 6 clasate la toate categoriile de vârstă la concursurile naționale, la Cupa României, pe 15 noiembrie 2018.
Se spune că acum două veacuri pe locul actualei comune Dobroești s-au stabilit bulgari pribegiți de urgia otomană și că numele actual al comunei ar veni de la ei, căci în bulgară „dobro” ar însemna „bun”, „bine”. Dacă lor le-a plăcut atunci, iată că și Federației Române de Gimnastică Ritmică îi place la Dobroești, acum. Așa încât Cupa României se va ține tot în Sala Sporturilor „Unirea” din Dobroești. Dobro? Dobroești!
Photos:
The Best Of
Full Galleries:
Gallery 1, Gallery 2, Gallery 3, Gallery 4, Gallery 5, Gallery 6, Gallery 7, Gallery 8, Gallery 9, Gallery 10, Gallery 11, Gallery 12, Gallery 13, Gallery 14, Gallery 15, Gallery 16, Gallery 17, Gallery 18, Gallery 19, Gallery 20, Gallery 21, Gallery 22, Gallery 23, Gallery 24, Gallery 25, Gallery 26, Gallery 27, Gallery 28, Gallery 29, Gallery 30, Gallery 31
Videos (Thousand thanks Gabi Dinca!):
Day 1:
Day2:
Day3:
Results:
All-Around Juniors
All-Around Seniors
Event Finals Juniors
Event Finals Seniors
No comments:
Post a Comment