28 December 2013

2013 - October 19-20 - Danube Pearl Festival - Ruse, Bulgaria

Photo: Boyana Gelova (Chernomorets Burgas)

Galleries: 1234567891011121314151617181920212223

Videos:

Part 1



Part 2



Perla Dunării

În a doua jumătate a lunii octombrie 2013, am fost prezent la Ruse, în Bulgaria. Dar nu pentru a-mi înmatricula mașina (sic!). Orașul dunărean, înfrățit cu Giurgiu, a găzduit, în perioada 19-20 octombrie 2013, a 5-a ediţie a Festivalului internațional de gimnastică ritmică și artistică „Perla Dunării”. 

Fix în aceleași zile,  Silvia Miteva, multiplă medaliată europeană și mondială, finalistă olimpică la Londra în 2012, evolua în ultimul concurs al carierei sale, respectiv finala Grand Prix-ului de gimnastică ritmică de la Berlin. La ultimul obiect din acel concurs, panglica, după nenumărate finale, clasări de frunte, bronzuri și arginturi, realizate de-a lungul anilor, Silvia cucerea, în fine, primul său aur într-un concurs de elită internațional. 

Pe când  Silvia săruta covorul de concurs din Berlin  și își anunța, cu lacrimi în ochi, retragerea, în orașul ei natal, Ruse, câteva zeci de fetițe și băeței făceau primi pași hotărâți pe urmele ei, pe drumul greu, dar și frumos al gimnasticii la vârf. Festivalul întrunea, în sala ”Dunav” din Ruse, sportive cu vârste între 6-14 ani, care se întreceau la gimnastică ritmică, și sportivi cu vârste între 8-16 ani, ce concurau la 4 aparate specifice gimasticii artistice, respectiv cal cu mânere, inele, bară fixă și paralele. Mama și antrenoarea Silviei, Silvia Divcheva-Miteva, coordona jurizarea concursului la ritmică, în timp ce tatăl  Silviei, antrenor al lotului național al Bulgariei de gimnastică artistică băieți și  președinte al clubului local de gimnastică, ”AKRO Ruse”, Dimitar Mitev, ”patrona” întrecerea băieților de la gimnastică artistică. 

La ritmică, a fost un trial Bulgaria-Moldova (Chișinău)-Anglia (South Essex), în timp ce, la băieți,  au evoluat sportivi de la mai multe cluburi din Bulgaria, dar și – surpriză – din România, de la Dinamo București, și Serbia, de la Partizan Kostolac (Kostolac fiind un mic oraș sârbesc în apropierea graniței cu România, ce poartă – conform Wikipedia - și denumirea românească ”Caștelu”, dar care a fost odinioară, pe vremea Imperiului Roman, capitala provinciei romane Moesia Superior). 

Închisă paranteza fiind, fetivalul s-a desfășurat pe parcursul a două zile, în care grația, frumusețea, dexteritatea în mânuirea obiectelor și simțul muzical  al fetelor de la gimnastică ritmică, s-au combinat cu acrobatica și echilibrul băieților de la gimnastică artistică. S-au întocmit, în finalul fiecărei reuniuni, clasamente pe individual compus și pe obiecte, respectiv aparate, corespunzătoare categoriilor de vârstă ale concurenților, s-au acordat medalii și diplome. 

Gimnaștii ”noștri” de la Dinamo au reușit clasări onorante în  compania de concurs a numeroșilor sportivi - câștigători - reprezentând cluburi de pe teritoriul întregii Bulgarii și a ”partizanilor” sârbi mult mai puțin numeroși, dar nu lipsiți de valoare și combativitate. 

Prietenul meu,  pasionat operator video voluntar, originar din Basarabia, a simțit  sentimentul mândriei patriotice la evoluțiile entuziasmante ale gimnastelor din Republica Moldova, ce au reușit să își adjudece, la categoriile de vârstă la care au participat, aur și argint (6-8 ani și 8-10 ani, devansând reprezentantele gazdelor), precum și un bronz la sub 6 ani (dar ce fată de aur!). Nu s-au afișat sau comunicat în vreun alt fel note la finalul evoluțiilor, ceea ce, cred, corespunde atmosferei pe care organizatorii au dorit probabil să o insufle prin intitularea manifestării drept ”festival”, și nu concurs, competiție sau cupă. AKRO Ruse dă posibilitatea sportivilor proprii să evolueze, în condiții de concurs, în compania, și nu neapărat împotriva, unor colegi din Bulgaria, precum și din alte țări. 

Tribunele sălii ”Dunav” sunt încăpătoare, estimez pe la 1000 de locuri capacitatea. Au fost pline într-o proporție de circa 70 la sută și entuziaste într-una de 100 la sută. Intrarea - liberă, la fel ca la concursurile de gimnastică, fie artistică, fie ritmică, din România. Pe lângă  ”the usual suspects” la manifestările de gen (concurenți, antrenori, rude), îmi place să cred că am remarcat și prezența unui număr relativ consistent de „cetățeni”, interesați de spectacolul gimnasticii. 

În incinta complexului ”Dunav”, în paralel cu festivalul de gimnastică, mulţi copii şi tineri îşi „vedeau” de sporturile lor, cum ar fi baschetul sau chiar tirul cu arcul. Pe terenul de lângă complex, se desfăşura un meci de fotbal în toată regula, cu arbitrii, antrenori gesticulând şi tot tacâmul. Cineva dezafectase tabela, iar băncile tribunelor fuseseră luate ca amintire sau pentru foc de către poate acelaşi cineva cu cel puţin 20 de ani în urmă, fiindcă suporţii de fier erau profund ruginiţi. Cei fix 3 spectatori ocazionali se bucurau de o zi frumoasă de octombrie pe inelul de beton din susul tribunelor. 

După festival, am desăvârșit ”Ruse City Break”-ul gimnastic printr-o plimbare prin oraș. Până pe la 1918, Ruse era al doilea oraș ca mărime al Bulgariei, după Plovdiv, acum e pe locul 5 cu circa 149.000 de locuitori. Centrul „municipiului” Ruse păstrează spiritul central european şi arhitectura neo-barocă imprimate pe la sfârşitul secolului al XIX-lea odată cu  dobândirea independenţei Bulgariei faţă de otomani. 

E fascinant să te plimbi prin vasta zonă pietonală, să admiri frumuseţile arhitecturale ce i-au adus, cândva, „nickname”-ul de „Mica Vienă” sau „Perla Dunării” şi poate chiar să adăstezi la una din numeroasele şi populatele terase, la o bere „Kamenitza”. La anul o fac! La ediţia a 6-a a Festivalului internaţional „Perla Dunării”!

No comments:

Post a Comment