28 December 2013

2013 - April 18-21 - Rhythmic Gymnastics World Cup / Irina Deleanu Cup 2013 - Bucureşti

Photo: Maria Titova (Russia)

Galleries: 1234567891011121314151617181920212223242526272829303132333435363738

Results World Cup
Results Irina Deleanu Cup - Seniors
Results Irina Deleanu Cup - Juniors Individuals
Results Irina Deleanu Cup - Juniors Groups

Videos:



Cupa Mondială la Gimnastică Ritmică la Bucureşti ("Rusia câştigă şi atunci când nu se prezintă")

De la staţia Sălii Polivalente din Bucureşti se anunţă: “A dispărut un portofel  roz, cu acte înăuntru! Vă rugăm să aveţi bunăvoinţa de a înapoia măcar buletinul, este pe numele Diana Cojocaru”.

Ne aflăm la Cupa Mondială de Gimnastică Ritmică, prima oară ţinută în România, luna trecută, între 19-21 aprilie 2013! Îţi trebuie ceva tupeu  pentru a aduce cele mai bune gimnaste din lume la Bucureşti! Dar ele au venit, chemate de Federaţia Română de Gimnastică Ritmică. Condusă, cu spirit managerial şi curaj tineresc, de Irina Deleanu.

La gimnastică ritmică, eu unul am fost prima oară datorită “numitei” Ana Toma din satul Varniţa, Raionul Anenii Noi, din Republica Moldova, care reprezenta, însă, clubul din Bender, Republica Moldovenească Nistreană, căci aşa e în “tenis”. Se întâmpla în primăvara anului 2011. Domnişoara Ana era consăteana prietenului meu Dimuş, student în România la administraţie publică, viitor preşedinte de ţară (unită, sper!). Așadar, am mers la Cupa Irina Deleanu 2011 să o pozăm şi filmăm pe Ana Toma, zisă (normal) Anişoara. Din Transnistria.

Cum timpul cere paşii să se aştearnă, Anişoara s-a retras după vreo 12 ani de muncă, dar eu şi Dimuş nu am mai ratat nici un concurs de gimastică ritmică. Luasem microbul! De la Anişoara.

“La ritmică, Rusia câştigă şi atunci când nu se prezintă”, îmi spune tatăl Alexandrei Piscupescu, campioana noastră naţională la seniori. “Au mai mulţi sportivi legitimaţi la ritmică decât la fotbal. Este sport naţional”, adaugă şi tatăl Anei Luiza Filioreanu, campioană româncă la juniori.

Stăm bine, e clar, îmi zic!

Începe concursul, pozez de zor, că nu se ştie când te mai întâlneşti la Bucureşti cu Maria Titova şi Daria Svatkovskaya (din Rusia), Alina Maximenko (din Ucraina), Melitina Staniouta (din Bielorusia), Lala Yusifova (din Azerbaijan) sau Djamila Rakhmatova (din Uzbekistan). Ca să nu mai zic de Patricia Bezzoubenko (din Vancouver, Canada – dar care se antrenează la Moscova), Sakura Hayakawa (din Japonia) ori Heba Khaled Elbourini (din Egipt – campioana Africii!).

Concursul îşi desemnează câştigătoarele la individual compus (all-around), iar apoi  cele mai bune opt gimnaste fac finale pe obiecte (respectiv, cerc,  minge,  măciuci şi panglică).

La individual compus, vedem Rusia învinsă de Rusia Albă (!), câştigătoarea fiind Melitina Staniouta din Belarus. Transmitem sincere felicitări sportivei şi conducerii de partid şi de stat din Belarus! Dincolo de condiţiile, fără îndoială, excepţionale asigurate sportului  în ultima ţară comunistă rămasă în Europa, felicitări Melitinei! Avea să câştige şi următoarea etapă a Cupei Mondiale, desfăşurată săptămâna următoare, la Pesaro, în Italia. Este, poate, cea mai bună din lume în acest moment, când scriem! Вiншую!

Alexandra Piscupescu a noastră iese a 5-a la individual compus, iar cea de-a doua reprezentantă a țării noastre, Adriana Teocan, colega Alexandrei de la Olimpia București, se clasează pe un meritoriu loc 16.

La finalele pe obiecte, Alexandra Piscupescu are o comportare senzațională și câștigă 3 medalii, obținând numai note peste 17, record de notare pentru ea! Consemnăm, în premieră mondială, un exercițiu efectuat de Alexandra pe muzică ”live”, prestată de tenorul Bogdan Mihai.

În paralel cu întrecerile Cupei Mondiale, la junioare și ansambluri s-a evoluat în cadrul Cupei Irina Deleanu. Ansamblul Rusiei mi-a părut de-a dreptul extraterestru, ca să aflu apoi că este ansamblul de rezervă, deși  face același exercițiu ca și cel titular. Pe muzică braziliană.

Anul acesta este pentru prima oară când, la unul din cele patru obiecte de la gimnastica ritmică, sportivelor li se permite să evolueze pe o melodie ”cu cuvinte”. Exercițiul Mariei Titova la minge, pe muzica populară rusească, pur și simplu, înmoaie sufletul oricui. Supranumită de milioanele ei de fani de pe internet ”Lebada” (the Swan), Maria Titova te încurajează să joci la loto, ca să ajungi la Rio, în 2016. Dacă vrei să o revezi.

Pentru ca povestea să se încheie ”rotund”, trebuie spus că buletinul Dianei Cojocaru (la rândul ei, gimnastă la Olimpia București) i-a fost înapoiat. Portofelul roz îi va rămâne, fără îndoială, în amintire, precum și cronicarului îi va rămâne în amintire prima Cupă Mondială de gimnastică ritmică ținută la București.

No comments:

Post a Comment