28 December 2013

2013 - June 14 - Gymnastics Junior Teams National Competition - Onești

Photo: Asiana Peng (C.N.S. "Cetate" Deva)

Galleries: 12345678910111213141516171819

Results

Lacrimile Nadiei și ochii Cireșicii

Nadia s-a  născut în orașul Gheorghe Georghiu-Dej. Orașul a redevenit Onești după revoluție. Iar pe 14 iunie a.c. a găzduit Campionatele Naționale pe echipe la gimnastică artistică feminină, junioare I, II și III. În ”sala nouă”.

În iunie 2011, în Onești, s-a inaugurat o sală polivalentă, la standarde europene, cum s-ar zice. 13 milioane de RON a făcut (vreo 4 milioane de Euro). I-au pus numele Nadiei. Sala Polivalentă ”Nadia Comăneci”. În weekend-ul ăsta, Nadia din Onești a plâns. Pentru că a fost o aversă de ploaie și cea mai modernă sală polivalentă din România s-a umplut de apă. Sau lacrimi. Acoperișul nu ține … Drept este că proiectanții au conceput acoperișul așa încât să nu ”plângă”  decât în zona spectatorilor. Astfel, concursul s-a putut desfășura în condiții ireproșabile. Sic! Oricum gimnastele de un anumit nivel, care ajung la lotul olimpic de la Izvorani, ar fi făcut față: și acolo plouă în sala de antrenament. 

Cireșica s-a născut în municipiul Onești, practică gimnastica și a participat la concurs. S-a clasat pe locul 19 din 30 de participante la categoria de vârstă la care a participat, denumită – enigmatic - junioare III nivel 4. Fetițe de 12-13 ani. Ea are 12. Mă îndoiesc că are idée de treaba care a fost cu comunismul prin România. Sau de ce orașul ei s-a chemat, o vreme, Gheorghe Gheorghiu-Dej. Btw, cine e ăla? J

Cireșica este posesoarea de drept a celor mai frumoși ochi albaștri din lume (excluzând versiunea lentilelor de contact, în care nu credem!) și a fost una din cele 98 de gimnaste care au participat la concursul de la Onești. Este una dintre cele 42 de sportive nominalizate ca fiind gimnaste de perspectivă junioare la cluburi. Îi dorim să facă treabă bună și să ajungă, într-o primă fază, într-unul din cele 2 centre naționale de pregătire a juniorelor olimpice. Unul este la Deva, ”cetatea” gimnasticii românești, iar al doilea, proaspăt reînființat, chiar la … Onești. Peste ele, este doar lotul olimpic de la Izvorani, lângă București, unde în prezent se antrenează 20 de sportive selecționate. Prezentul și viitorul cert al României, pentru că la gimnastică, nu-i așa, nu ne jucăm, batem China pe unde o prindem și necăjim constant America și Rusia. Chestia cu ploaia în sală e secretul, v-ați prins?

Revenind la concursul de la Onești, la junioare I (sportive de 15 ani) nu s-a întocmit clasament pe echipe, probabil din cauza numărului insuficient de participante pentru alcătuirea echipelor, dar câștigătoarea, de la Deva a fost: Ana-Maria Ocolișan. Urmată de Diana Teodoru, de la SC Bacău! Pe 3, Ioana Nicoară, tot de la Deva. ”Cetate” Deva, da? Da! Să nu o uităm pe Silvia Zarzu de la CSM Onești, ea nu a participat la paralele din motiv necunoscut autorului acestui articol, dar la sol a obținut prima notă din concurs (de așteptat!), iar la bârnă si sărituri, a doua notă.

Deva a făcut legea și la junioare II, și la junioare III, unde a câștigat pe echipe la ambele categorii. Urmată de CS Farul Constanța 1 și CSM Onești, la junioare III. Și de CSS1 Constanța și CSS Sibiu, la junioare II. De remarcat că la această ultimă categorie de vârstă, junioare II (sportive  de 13-14 ani), CSS1 Constanța a avut două echipe: prima a luat argintul, iar a doua a luat bronzul, la egalitate cu CSS Sibiu. Este mult entuziasm la malul mării! Junioarele IV vin din urmă, iar acolo Constanța se prezintă bine de tot, am văzut cu 3 săptămâni în urmă la Buzău, la concursul rezervat lor.

Individual vorbind, la junioare II, cea mai bună s-a dovedit Andreea Iridon, urmată de Laura Jurca și Mădălina Blendia, toate 3 de la Cetate Deva. Pe 4, aproape de premiante și la distanță considerabilă de celelalte pretendente, Andreea Ciurusniuc de la CSA Steaua București, o gimnastă frumoasă și grațioasă, care a progresat enorm în ultima vreme, fiind și membră a lotului olimpic de la Izvorani. Asiana Peng, noua Nadia - versiunea cu ochi oblici (tatăl ei fiind chinez) a venit pe 7. Credem că a fost un mic accident și nu ne pierdem încredea în ea! Go, Asi!

La junioare III, individual, la nivelul 4, cele mai avansate, în vârstă de 12 ani, s-a impus Olivia Câmpian de la Deva, urmată de Georgiana Juravle de la CS Farul Constanța și de 2 bucureștence de-ale mele, la egalitate:  Alexandra Mihai de la CSS 2 București și Roberta Pleșa de la CS Triumf București. Iar la junioare III, individual, nivelul 3, cele mai entuziaste, ca să zicem așa, în vârstă de 11 ani, a câștigat Laura Iacob de la CSM Onești, urmată de coechipiera Daniela Dumitrașcu și de Denisa Golgota de la ”Cetate” Deva.

Am avut onoarea de a face cunoștință la Onești cu un domn influent. În primele 5 minute, care au fost și ultimele, pentru că apoi nu ne-am mai ”intersectat” m-a convins, sincer vă zic, că este cel mai influent om din sportul românesc, de la gimnastică la atletism, trecând prin box și alte vreo 24 de sporturi pe care nu mi le mai amintesc. Dacă am înțeles bine, pentru că era mare cadența vorbelor, va fi șef de delegație al României la FOTE. Este un om care știe multe despre sport! Dar … a insistat să le pună pe fetițele de la Onești să facă tumbe în fața aparatului … le-am pozat în concurs, for God sake. Pe criteriul v-am aranjat eu și niște poze… Regret că am "pus botul" …

Cu ce rămânem?

Cu poze multe și frumoase pe care le puteți viziona accesând link-urile de mai sus.

Cu lacrimile Nadiei, ce cad din cer în sala de la Onești, ca pentru a ne aduce aminte că nu suntem în stare să facem, nici pe bani europeni, un acoperiș măcar de nota 5.

Cu ochii - de nota 10 a Nadiei - ai Cireșicii din Onești, care a obținut déjà o notă de 13,725 la sol, dar codul de punctaj s-a schimbat la gimnastică, așa cum și Gheorge Gheorghiu-Dej se cheamă acum Onești…
Cireșica e Gabriela Ababei și se uită la noi și la voi … nu cred că e mânie în ochii ei, deși s-ar merita!

Hai România!



No comments:

Post a Comment